A Nagy Nap után: Mézeshetek

Miért pont mézeshetek? Honnan ered a kifejezés?

A mézeshetek kifejezés jelentése az ókorba nyúlik vissza, de eredetét tekintve csak találgatások vannak. Egyes források szerint, 4000 évvel ezelőtt Babilonban mézből és vízből italt erjesztettek, s az alkoholtartalmú nedűt mézsörnek hívták. Az asszonyok az esküvő után egy hétig ezt itták, mert úgy vélték, hogy növeli termékenységüket. (Tudományosan bebizonyított tény, hogy a méz aszparingsavat és E-vitamint tartalmaz, ami jó jó hatással van a női szervezetre).

Néprajzi kutatásokon alapul az a megállapítás, hogy a “mézeshetek” régen tényleg mézes heteket jelentettek, hiszen a mezőgazdaság fejlődésével az embereknek nem volt idejük arra, hogy a mezőgazdasági munkák ideje alatt nagyszabású rendezvényeket szervezzenek, ami az esküvőkre is vontakozott. Emiatt az esküvők ideje a vetés és az aratás közé került. Ebben az időszakban gyűjtötték be a mézet is, ezért ez az időszak valóban mézes volt.honeymoon-wallpaper-1366x768

Akárhonnan is származik a kifejezés, egy biztos: utazásról nincs szó benne. A modern világ alakította ki a nászút fogalmát. A nászút alatt az ifjú férj és feleség a közös életük első napjait tölthetik együtt, rokonoktól, barátoktól, ismerősöktől távol. Végre időt tudnak szakítani egymásra, ki tudják pihenni az esküvő szervezési fáradalmait, a sok ide-oda rohangálást, utánajárást, idegeskedést.

A nászút egy felejthetetlen és semmihez sem hasonlítható élmény, éppen ezért nem szabad kihagyni! A nászutat halogatni sem szabad !

A legjobb, hogyha az esküvő előtt lefoglaljátok és nem sokkal a Nagy Nap után indultok. Hogyha nem mentek el az esküvőt követő 1-2 hónapban, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy sosem fogtok elmenni. Hogyha sajnáljátok a pénzt rá, mert van sokmillió kiadás, ami fontosabb annál, hogy utazásra költsétek, akkor sem fogtok elmenni soha.

hazasodnal_eskuvoi_mezeshetek_naszutA boldogító IGEN kimondása után jár nektek az a meghitt együttlét, amikor mindentől és mindenkitől távol csak egymásra figyelhettek. Megérdemeltek pár napot a világ zajától távol, kettesben.

Manapság már nem olyan nehéz eljutni bárhová, kellő bátorsággal a saját nászutatokat is megszervezhetitek, vagy hagyatkozhattok az utazási irodákra, akik mindent elintéznek helyettetek, s csak annyi dolgotok lesz, hogy csomagoljatok.

Pár tanács, amit jó megfogadni:

   • A nászút helyszínének kiválasztásánál fontos, hogy közösen döntsetek. Hogyha nem tudtok közös nevezőre jutni az úticélt illetően, akkor írjátok le mindketten azt az TOP 5 helyszínt, ahová el szeretnétek jutni, vessétek össze a listát, és beszéljétek meg!
   • Fontos az is, hogy az időpont kiválasztásánál figyelembe vegyétek egymás véleményét. Ajánlott a lagzit követő max. 60 napon belülre tervezni, mert akkor még friss bennetek az esküvő élménye. Hogyha időben tudjátok, hogy mikor szeretnétek indulni, és ezt le is foglaljátok, esélyetek van kedvezőbb ajánlatokat találni, kevesebb pénzből is ki tudjátok hozni a nászutat.
   • A nászút során fontos szempont az is, hogy hol szálltok meg, milyen ellátást szeretnétek. Ajánlott az all inclusive ellátás kiválasztása, hiszen akkor tényleg semmire nem kell gondotok legyen.Viszont annak is megvan a maga romantikája, ha a szállodai vacsora helyett elmentek egy helyi étterembe, felfedezitek az igazi helyi ízeket.
   • Egyezzetek meg abban, hogy mekkora a költségkerete a nászútnak. Fontos kiszámolnotok, hogy mekkora az az összeg, amit az útra elköltötök. De gondoljatok arra, hogy nászutatok csak egyszer van az életben, ne spóroljatok, ne vonjatok meg magatoktól semmit, ami meghittebbé és szebbé teheti az élményt!
   +1 tanács a nászút idejére:
   • Hagyjátok a szobában az okostelefonokat, kéz a kézben induljatok el felfedezni a várost, a tengerpartot, pezsgőzzetek a naplementében, tévedjetek el a macskaköves utcák kavalkádjában, legyetek romantikusak, és élvezzétek ki az út minden pillanatát!

hazasodnal_mezeshetek_naszut

Nászútra manapság már nem csak a fiatal házasok mennek, hanem a házassági évfordulójukat ünneplő házastársak is. Tegyétek szebbé ezeket az évfordulókat is, menjetek el kettesben valahová, legyetek minden évben nászutasok!

Balázs-Kercsó Adél, utazásszervező

Képek forrásai: http://visitmorocco.ma/en/amazing-place-for-honeymoon-experience/
https://wallpaperscraft.com

Köszönjük, hogy megteszed!

Ez az űrlap arra szolgál, hogy elküld nekünk a véleményedet. Hiba, észrevétel, javaslat és építő jellegű kritika esetén KÖSZÖNJÜK az őszinteségedet!

Sending

© Házasodnál 2021 - Készítette: repyx.com

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?