Bemutatkozó – Gál Botond – Vőfély, Ceremóniamester

Az elmúlt egy hónapban három megkeresés érkezett esküvőre készülő pároktól, akik több nyelven beszélő vőfélyt keresnek. Külföldön élő fiatalokról van szó, akik az internet segítségével szervezik az esküvőjüket és így találtak a Házasodnál.com közösségi oldalra.Most egy olyan Vőfélyt mutatunk be, aki alkalmazkodott a modern világ elvárásaihoz, szívesen vállal olyan esküvőt, ahol több nyelven, románul, angolul vagy németül kell beszélni, akár modern vagy hagyományos esküvőt szeretne az ifjú pár, ő biztosan helyt áll.

Kedves Botond!  Mit jelent számodra Vőfélynek lenni, miből áll ez a szakma?

A vőfély napjainkban is kiemelt alakja, szervezője és levezetője a lakodalomnak, akire nagy felelősség hárul. A vőfély az események és programok koordinátora, aki a stáb (zenész, fotós, videós, pincérek és egyéb szolgáltatók) munkáját összehangolja, és irányítja.

Ha részletesebben lebontjuk a tulajdonképpeni feladatkört, akkor a főbb tevékenységek között a következőket említhetem:

-a vendégek köszöntése a családi házaknál (vőlegénynél, menyasszonynál)

-vőlegény köszöntése, menyasszony kikérése, köszöntése

-családtagoktól történő ún. vőlegény és menyasszonybúcsúztatás

-vőfélyszalag tűzés

– esküvői menet vezetése (gyalog, gépkocsin vagy hintón)

-vendégfogadás

-ünnepi vacsora hivatalos megnyitása

-vendégekkel történő fotózás megszervezése

-pohárköszöntő

-nyitótánc felkonferálása

-lakodalmi ételek felvezetése, konferálása

-vendégekkel közös táncok és játékok megszervezése – főként az előforduló lopások esetén

 A vőfély a teljes ünnepséget az ifjú párral előzőleg közösen kigondolt tematika szerint vezeti, ezáltal valamelyest leveszi az ünnepeltek számáról a szervezés kellemetlen terheit, hogy az ifjú pár valóban egymással és a násznéppel tudjon foglalkozni egy ilyen összetett rendezvény bonyodalmai helyett.

Gál Botond vőfély és ceremóniamester, Házasodnál esküvői szolgáltatója.

 • Mikor kezdtél el Vőfélykedni, mikor volt az első „fellépésed”?

Vőfélyi mesterségem 2011- ben kezdődött, amikor egyik pillanatról a másikra egy kedves kolleganőm közölte velem, hogy közeledik esküvőjének időpontja, és valósággal kinevezett házasságkötési ünnepségének ceremóniamesterévé. Persze nem vettem komolyan a dolgot, azt gondoltam bizonyara csak viccelődik. De ahogy egyre inkább közeledett az időpont ő egyre határozottabban ismertette velem a részleteket az ünnepséggel kapcsolatban. Ekkor már én is éreztem, hogy valóban komolyan gondolja a dolgot és alaposan utánanéztem ennek a hivatásnak.

 

 • Szerinted mi a különbség a következő megnevezések között: Vőfély, Ceremóniamester, Lakodalmas Gazda , Szószóló?

 

Bármely esküvői rendezvényen a szervezetséget és gördülékenységet tekintetbe véve célszerű ha helyet kap egy olyan szolgáltató aki a teljes esküvői prgramot átfogja és kézbentartja. Attól függően, hogy milyen földrajzi térségről beszélünk, amelyek gyakorlatilag nem feltétlen helyezkednek lényeges távolságra egymástól különböző megnevezéseket kap az esküvőt levezető személye: Csík és Gyergyó környékén fogadott lakodalmas gazda

                                   Udvarhelyszéken szószóló

                                   Háromszéken pedig a vőfély megnevezést kapja az illető szolgáltató.

A lényeg ugyanaz: nagyrészt rigmusokban, versben összefoglalva tárja a násznép elé mondandóját, a zenei szüneteket az este folyamán általában viccekkel tölti ki , és hagyományos módón, autentikus formában, hagyományos öltözetben vezeti le az egész esküvői rendezvényt.

Pár éve napvilágot látott vidékünkön is mindezek modernebb formájú kivitelezője a ceremóniamester személyében, aki egyáltalán nem beszél rímekben, összefoglalva gondolatait elegáns és ünnepélyes formában vezeti le az esküvőt, modern ízléses és mókás ugyanakkor szolíd esküvői játékokkal szórakoztatva a násznépet, elkerülve az erotikus tartalmú megszólalásokat, vicceket illetve a negatív értelemben feltüntetett anyós ideológiát. Jellegzetessége, hogy ünnepélyes öltönyben, minőségi kiegészítőkkel felruházva jelen kornak megfelelő öltözetben emeli az est fényét, eleganciát és magabiztosságot sugallva.

 

 • Mivel foglalkozol a hétköznapokban? Mi az eredeti szakmád?

Felsőfokú tanulmányaimat a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán végeztem, marketing szakon 2007-ben, majd a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem Közgadasági Fakultásának pénzügy szakán szereztem mesteri diplomát, majd 2007 óta a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskolában oktatok gazdaságtudományi szaktantárgyakat.

 

 •  Mi az amiben más vagy mint a többi Vőfély? Mi az amit a legnagyobb előnyödnek tartasz?

Nagyon szívesen veszek részt esküvőn az ország bármely pontján, hiszen kihívást jelent számomra az idegen környezetben való aktivitás román, angol, és német nyelven történő felszólalásban is.

 

 • Milyen játékokkal szoktad szórakoztatni a Násznépet?
 • rózsák és barátok tánca
 • házaspárok táncos játéka
 • lufi tanc (bokára kötve)
 • 12 dolog és felajálás
 • Éneklő tökös játék
 • Kocsis és családi játék
 • Asztali tánc
 • Kis meglepi
 • Fényszorók fényében
 • vőlegény szerepjátéka egy hölgy vendéggel

 

 • Szoktál vicceket mondani a lagziban? Ha igen melyik a te kedvenced?

Ha nincs rá külön, speciális kérés nem szoktam vicceket mondani a lagziba. Lopások esetében szoktam vicces megszolalásokkal élni.

 

 • Mit  javasolsz  a Házasulandó párok számára? Szerinted  mi alapján válasszon Vőfélyt az esküvőre készülődő Pár?

A mai modern globalizált világunk minden területén telített piaccal találkozunk. Ebben a szakmában sincs ez másként. Ennek fontos tulajdonsága, hogy felszínre hozza a vőfélyek legjobb tudását. A kiélezett versenyhelyzet mindenkiből a legjobbat tárja fel, egyediséget és változékonyságot biztosítva a házasulandó párok számára. Legfontosabb talán eldönteni az esküvő stilusát, jellegét és ahhoz mérten felkeresni a vőfélyi szakma képviselőit.

Egy ilyen jellemzőkkel felruházott piacon biztosan minden fiatal pár megtalálja a számára legmegfelelőbb partnert esküvője lebonyolítására.

 

 • Mit gondolsz  az internetes jelenlét fontosságáról ? Te az elsők között csatlakoztál a Házasodnál.com közösséghez, hol találtál rá az oldalra?

Az interneten való jelenlét igen fontos a szolgáltatók számára , hiszen  az első mozzanat amikor valaki egy komplex rendezvényre készül, hogy a világhálóról  informálódik  és rákeres bizonyos szolgáltatásokra, szolgáltatókra.

Farkas Tihamér megkeresésére csatlakoztam a Házasodnál.com közösségéhez, pozitív hozzáállással.

 

 • Mit üzensz a házasulandó pároknak?

 

Átalakulóban van a világ, ahogyan minden körülöttünk. Átalakultak az esküvők is, és a szokások is, egy dolog azonban megmaradt: az esküvő lényege, a szeretet, szerelem kifejezése életre szóló kötelék formájában.

Hagyományos lakodalom fogalmával egyre ritkábban találkozom. Az ifjú párok többsége keveri a hagyományos elemeket a modern esküvő részeivel, és ehhez nagyon sokszor mereven ragaszkodnak.

Talán innen adódik az a kettős szakmai identitás, hogy míg egyik rendezvényen ceremóniamesteri minőségben jelenek meg, addig egy másik esküvőn vőfélyként tevékenykedem. És ez nem feltétlenül jelent problémát, csupán rámutat arra, hogy mennyire sokszínű a XXI. századi esküvők világa.

Köszönjük Gál Botondnak, hogy bemutatta nekünk ezt a szakmát és válaszolt a kérdéseinkre.

Gál Botond - szallagtűzés vőfélynotra.

Szallagtűzés a vőfélybotra

Bekérezkedés a menyasszony szülői házába - Gál Botond vőfély

Bekérezkedés a menyasszony szülői házába

Esküvői nyitótánc

Esküvői nyitótánc

Nyitóbeszéd esküvői kiállítás alkalmával - Gál Botond

Nyitóbeszéd esküvői kiállítás alkalmával

Gál Botond vőfély köszöntőt mond a szülőknek.

Szülő köszöntés

Gál Botond profilját és elérhetőségeit itt találod, keresd fel bátran!

http://hazasodnal.com/tagok/botond_gal/profile/

Köszönjük, hogy megteszed!

Ez az űrlap arra szolgál, hogy elküld nekünk a véleményedet. Hiba, észrevétel, javaslat és építő jellegű kritika esetén KÖSZÖNJÜK az őszinteségedet!

Sending

© Házasodnál 2021 - Készítette: repyx.com

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?