Négy égtáj menyasszonyi ruhái

Tudtátok? A mai klasszikus esküvői ruhák csak a 19. században váltak népszerűvé, hála Viktória Királynőnek. Ő volt az első nő, aki fehér menyasszonyi ruhát viselt. Előtte, a nők hagyományos ruhát választottak, vagy egy olyan ruhát, amely megfelelt az akkori divatnak.

Most már ritkán találni esküvői ruhát, ami nem fehér. Azonban egyes kultúrákban, különösen Ázsiában és Afrikában, a fiatal párok még mindig inkább a hagyományos esküvői ruhákat viselik. Európában és napjainkban a menyasszonyi ruha a saját személyiség meghosszabbításának tekintendő. Az esküvői ruha ritka lehetőség a menyasszonyoknak az önkifejezésre, hiszen a fátyol hosszától kezdve a ruha stílusáig, formájáig mindent a saját személyiségnek és alkatnak megfelelően alakíthatnak, együtt a tervezővel, a készítővel. Ez legalábbis a modern kor hozadéka, de azt azért látni kell, hogy a ruhák evolúciója sok esetben a hagymányok és családi szokások ötvözetét jelentik és a mai napig erőteljesen jelen vannak. Tradicionális esküvői ruhákat gyűjtöttünk nektek, érdekességként és csemegeként, hátha megihlet titeket a lehetőség: ahány égtáj, annyi féle családi hagyomány, népszokás és stílus.

1. ETIÓPIA – Hófehérrel kevert népviselet

menyasszonyi-ruhak-etiopia-01

2. OROSZORSZÁG – Hideg éghajlat? Szőrme vagy egy vastag pelerin! A hideg esküvő szépséges prémes megoldásokat és kabátokat ihlet.

menyasszonyi-ruhak-oroszorszag-01
menyasszonyi-ruhak-oroszorszag-02
menyasszonyi-ruhak-oroszorszag-03

3. TÜRKMENISZTÁN – A menyasszony hagyományosan piros ruhát visel és díszített fejdíszt. A talizmánok és a vastag takarófátyol célja, hogy megvédje a menyasszonyt a gonosz erők ellen.

menyasszonyi-ruhak-turkmenisztan-01

4. KÍNA – Ha piros, akkor szerelem és szerencse! A vérvörös színt a szerelem és a jólét jelképének tartják Kínában, így aki csak hisz a tradíciókban, arany és ezüsthímzéssel megbolondított piros ruhában mondja ki az igent.

menyasszonyi-ruhak-kina-01
menyasszonyi-ruhak-kina-02
menyasszonyi-ruhak-kina-03

5. THAIFÖLD – A csodálatos ruhaköltemények a thai történelem 6 nagy korszakát fejezik ki a hímzéseiken keresztül. Ráadásul innen ered a tengerparti esküvőkön használt horgolt cipő is.

menyasszonyi-ruhak-thaifold-01
menyasszonyi-ruhak-thaifold-02

6. INDIA – A tradicionális esküvői ruha pont olyan, mint a csodálatos minőségű indiai szőnyegek. Még az elefánt motívum is kötelező elemként jelenik meg rajtuk.

menyasszonyi-ruhak-india-01

7. NIGÉRIA – Elképesztő fejdíszköltemények, itt még működik a bekötik a fejét a menyasszonynak üzenet. Ha lehet, a bőséges gyermekáldást szimbolizáló narancs és napsárga színekben.

menyasszonyi-ruhak-nigeria-01

8. JAPÁN – A letisztult fekete-fehér harmónia mindent elárul a japánok esküvői szokásairól: két szín, melyek egymás nélkül nem létezhetnek. Flip-flop papucs fehér zoknival kötelező!

menyasszonyi-ruhak-japan-01

9. GHÁNA – Hagyományos esküvői ruha csupa színben, csupa vidámságban, csupa életörömben. A ghánai esküvőkön mindenki színes ruhában van, de a menyasszony és a vőlegény családja eltérő mintákat visel, hogy mindenki tudja, melyik oldalon áll.

menyasszonyi-ruhak-ghana-01

10. NORVÉGIA – A norvégoknál a hagyományos esküvői öltözéket Bunadnak hívják, ami más fontos eseményeknél is viselhető később, például keresztelőknél.

menyasszonyi-ruhak-norvegia-01

11. ROMÁNIA – A tradicionális román esküvőt a szülők szervezik, sokféle rituálé van, még az esküvő előtt elkészítik a hozományt, a ruhákat, az esküvői zászlót, és kiválasztják a keresztszülőket is.

menyasszonyi-ruhak-romania-01

12. PERU – A tradicionális perui-andoki esküvőre egy szent völgyben kerül sor, a ruhák élénk színűek, szőtt köpenyek, rojtos sapkák egészítik ki, a szoknyát és a poncsót az esküvő előtti napon készítik el.

menyasszonyi-ruhak-peru-01

13. MATYÓ, AZ IGAZI – A hagyományos matyó népviseletnek szerves része a sok hímzett ruha, három élénk színnel, a sok alsószoknya, és a bonyolult hajfonat.

menyasszonyi-ruhak-matyo-01

14. SKÓCIA – Skóciában a férfiak kiltet viselnek, az esküvő után a menyasszony pedig az adott klán címerével ellátott kendőt kap.

menyasszonyi-ruhak-skocia-01

15. PORTUGÁLIA – Fekete ruha, arany díszekkel. Észak-Portugália Minho tartományában jellegzetes fekete ruha, a családi ékszerekkel díszitve.

menyasszonyi-ruhak-portugalia-01

16. GORA RÉGIÓ – Búcsúzóul egy igencsak bizarr esküvői ruhával és arcfestéssel zárom a gyűjtést. Koszovóban és Macedónia között helyezkedik el a Gora régió, a gorán emberek muszlim vallásúak, de a tradícióik sok pogány elemet tartalmaznak. A menyasszony lovon vonul be, színes sálakkal, díszített esernyővel, arca fehérre van festve.

menyasszonyi-ruhak-gora-regio-01

forrás: popsugar.com

Madarász Zsuzsi

Olvassátok Madarász Zsuzsi hasonlóan érdekes cikkeit: http://greenwedding.blog.hu/

Cikk forrása: http://greenwedding.blog.hu/2016/08/14/negy_egtaj_menyasszonyi_ruhai

Köszönjük, hogy megteszed!

Ez az űrlap arra szolgál, hogy elküld nekünk a véleményedet. Hiba, észrevétel, javaslat és építő jellegű kritika esetén KÖSZÖNJÜK az őszinteségedet!

Sending

© Házasodnál 2021 - Készítette: repyx.com

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?