Esküvői szokások és babonák

Eskuvo-240

A menyasszony öltözéke

Régi szokás szerint menyasszonynak az esküvője napján viselnie kell: valami régit, – ez jelzi a menyasszony hajadon életét -, valami újat– ez jelzi, hogy életében új fejezet kezdődik – valami kéket– ez szimbolizálja a hűséget és a tisztaságot- és valamit amit kölcsönkért – ez barátságot és a szerelmet jelképezi.

A ruha fehér színe tisztaságot, szűziességet, örömöt és ünnepélyességet szimbolizál. A babona szerint szerencsétlenséget hoz, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyt ruhájában.

A babona szerint hogy annyi évet él majd boldog házasságban a pár, ahány gomb van a menyasszonyi ruhán.
A gyöngyök a könnyeket szimbolizálják. A babona szerint aki az esküvője napján gyöngyöt visel, sokat sír majd a házasság alatt, ezért a menyasszony nem szokott gyöngyöt viselni az esküvőn.

A kristály vagy briliáns a tökéletesség és állandóság jelképe.

A fátylat csak a menyasszony hordhatja, mert a babona szerint az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet. Régi szokás szerint a menyasszonyi fátylat elteszik a gyermek keresztelőjére. Ha a keresztelőt követően a fátyollal letakarnak egy tükröt, a gyermek hiú lesz.

A menyasszony elrablása

Régen nagyon komolyan vették ezt a babonát, mert úgy értelmezték, hogy ha a szertartás alatt sikerült elrabolni a menyasszonyt, a vőlegény nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Ma már csak jó poénnak számít.

Az elrabló elviszi a menyasszonyt egy rövid időre, például betérnek egy kisvendéglőbe. Addig a vőlegénynek vigyáznia kell a csokorra – ha már jövendőbelijére nem tudott -, mert ha az is elveszik, az elrablás során felmerülő költségeket is neki kell állnia, ha megőrzi, akkor a rabló fizet.

Pénzérme

Elterjedt szokás, hogy menyasszony ruhájába vagy cipőjébe pénzérmét tesznek, mely a jólétet biztosítja.

Csokor dobás

A menyasszony a templom vagy házasságkötő bejáratánál hátat fordít a násznépnek és a még hajadon lányok közé dobja a menyasszonyi csokrot. A hagyomány szerint, aki elkapja, az lesz a következő menyasszony. Ma már nem a menyasszonyi csokrot szokták eldobni, hanem egy erre a célra készülő dobó-csokrot, általában a menyasszonyi csokor mását.

Harisnyakötő dobás

Azonos a csokordobással. A vőlegény a násznépnek háttal állva a még nőtlen férfiak közé dobja felesége harisnyakötőjét. Aki ezt elkapja, , aki elkapja, az lesz a következő vőlegény.

Ki lesz azúr a háznál?

Könnyű megállapítani, hogy az ifjú házasok közül ki „hordja a nadrágot”. Akinek a keze felül van az esküvői torta felvágásakor vagy a templomi esketéskor, az lesz az úr a háznál.

Rizsszórás

A szokás Ázsiából származik. A szertartás után amilor az ifjú pár a templomból vagy házasságkötő terembő kilép rizst szórnak rájuk, hogy házasságuk termékeny és gazdag legyen.

Rózsaszirom szórás

Romantikus szokás, hogy az oltárhoz vezető útra virágszirmokat szórnak. A rózsaszirmok a termékenységet a későbbi megpróbáltatásokkal teli, göröngyös út kisimítását szimbolizálják.

A menyasszony ölében ülő gyermek

Elterjedt szokás, hogy a lakodalom alatt egy kisgyermeket ültetnek a menyasszony ölébe, mely a termékenységet jelképezi.

Az esküvő időpontja

A babona szerint ha az óramutató felfelé halad Igen kimondásának időpontjban, az ifjú pár sorsa is felfelé ível majd.

Menyasszonyi torta

A babona szerint édesek lesznek a házasévek, ha az ifjú pár megetetik egymást egy-egy falat tortával.

Minél nagyobb és díszesebb a torta annál több gyermeke lesz az ifjú párnak, annál “édesebb”
lesz a közös életük. A torta közös felvágása az összetartozást, az egységet szimbolizálja.
Akinek a keze felül van, az viseli a nadrágot.

Menyasszonytánc, vagy menyecsketánc

Éjfélkor az a szokás, hogy a menyasszony leveszi a fehér ruhát, s piros menyecske ruhába öltözik. Egy férfi a vendégek közül egy fazekat, vagy lábost és egy fakanalat vesz a kezébe, hangosan többször összeüti, s közben elkiáltja magát: “Eladó a menyasszony!” Ilyenkor a vendégek sorban táncolnak az ifjú asszonnyal, de csak akkor, ha a fazékba pénzt dobnak. Amikor a férj megunja, hogy az asszony kézről-kézre jár, ellopja a fazekat, odaszalad az asszonyhoz, ölbe kapja, és kiszalad vele az ajtón.

Tányértörés

Az ifjú párra leselkedő rossz szellemeket germán szokás szerint hangos lármával, cserép és porcelán tárgyak összetörésével üldözik el. Az ifjú pár a vacsora helyszínére való megérkezést követően a menyasszony összetör egy tányért, hogy boldogságuk tartós legyen. Feltakarítása is közös feladat, mely a később közösen megoldandó problémákat szimbolizálja. A násznép rendszerint a tányér darabainak szétrugdosásával „segíti” az ifjú pár munkáját.

Konzervdobozok

Hasonlóan porcelántöréshez, az ifjú házasok autójának hátuljára erősített sörös-, üdítős- és konzervdobozok által keltett zaj is a rossz szellemek elűzését szolgálja.

Átemelés a küszöbön

A hagyományok szerint az ifjú férj ölébe kapja asszonykáját amikor először lépik át házasként közös otthonuk küszöbét, mert ha beléptekor a menyasszony elbotlik, az rosszat jelent. babona szerint szerint az ifjú párra leselkedő rossz szellemek a küszöb alatt bújnak meg. Ha a menyasszony a küszöbben megbotlik, a szeretncsétlenséget jelent.

Csók

Az esküvői vacsora során szokás, hogy a násznép evőeszközzel kocogtatja poharait és hangos szóval követeli a csókot, így buzdítva a párt újabb és újabb hitvesi csókokra

Forrás: esküvő-tippek.hu / Irconsulting.hu

Rizsszórás, avagy legyen Ön is milliomos!

Mint minden ősi dolog, így az esküvő is tele van olyan szokással, szertartással, babonával, amelyek nélkül talán még ma sincs esküvő, jóllehet az ifjú pár, de talán nagyanyáik sem tudják az eredetüket. Hiába fejlett korunk, hiába a modern világ, ma is vannak ilyen mozdulatok, tevékenységek az esküvői szertartás körül, melyek nemzetenként, országrészenként, vagy akár településenként is eltérőek, speciálisak lehetnek. Nézzünk ezekből néhányat!

Lánykérés – Romantikus hangulatot sugall ma a lánykérés, pedig régen lehet, hogy nem kevés izgalmat okozott a jövendőbeli vőlegény számára. Szokás volt, és talán van, ahol ma is tartják, hogy a vőlegény a lány édesapjától kéri meg a kedvese kezét. Ebből származik az a szertartás, hogy az esküvő előtt a vőlegény a vőféllyel együtt megy a lányos házhoz, hogy kikérjék a menyasszonyt.

Legény, búcsú! – régen a legénybúcsú a gonosz szellemek elűzésére szolgált, ilyenkor a vőlegény barátai nagy zajt csaptak, ma a vőlegény elbúcsúzik a legényélettől egy buli keretében, mely során a jóbarátok igyekeznek különféle ötletekkel megviccelni a házasodni készülőt.

Az idők jelei – Egyértelmű jó előjele az eljövendő boldog életnek, ha jó az idő az esküvő napján, ha süt a nap. De ebben az esetben ennek az ellenkezője is igaz más babona szerint: ugyancsak jó jelnek számít, ha esik az eső az esküvő alkalmával, mivel a sok-sok esőcsepp gazdagságot jövendöl.

Szivárvány – Ha a vőlegény szivárványt lát, szintén szerencsés jövőt, könnyű életet, jelez. Bár nem olvasható sehol, de ez talán ószövetségi eredetű gondolat. Az özönvíz elmúltával Isten megígérte Noénak, hogy soha többet nem fogja özönvízzel elpusztítani a föld élőlényeit. Szövetségük jelképeként szivárvány jelenik meg a felhőkben. Szövetség Isten és az ember között, mint szövetség a férfi és a nő között.

Kosarat kap a vőlegény? – Nagy szerepet játszott egyes magyar vidékeken a kosár, amikor valaki leánykérőbe ment. Ha elhangzott az ünnepélyes leánykérés, és a lány válasza kedvező volt, ajándékkal teli kosarat akasztott a vőlegény nyakába. Ha viszont elküldték, üres kosarat dobtak utána, vagyis kosarat kapott. Mára a visszautasítást jelentő “kosarat kap” kifejezés megmaradt.

Fekete macska – A babonák kedvelt szereplője a fekete macska, így az esküvői babonákból sem maradhat ki. Ha a vőlegény fekete macskát simogat esküvője napján, megalapozza ezzel boldog életét.

Farönk az úton – Az esküvőre menet farönkkel zárják el az utat, amit az ifjú párnak kell eltávolítania, elfűrészelni, ami azt szimbolizálja hogy nincs olyan akadály boldogságuk útjában, amellyel ne birkózna meg a házaspár a jövendő életében sem.

Rossz előjel – Nyitott sírt, szerzetest vagy apácát látni nem jó jel esküvő előtt, de az sem éppen kedvező, ha a pár valamelyikének születésnapján tartják a lagzit, vagy ha a násznagy gyermeket vár.

Én taposok a lábadra! – Szokás volt, hogy a templomban a pár próbál egymás lábára taposni, azzal a céllal, hogy amelyiknek ez előbb sikerül, ő fog uralkodni a házasságban, ő vezeti majd a másikat.

Fehér az igazi – A hagyomány és ókori szokás szerint a fehér az igazi menyasszonyi ruha színe, amely a tisztaságot jelenti. Régen jelezte azt is, hogy a menyasszony szűzen megy férjhez, aki más színű ruhában állt az oltár elé, azt jelentette, hogy tisztasága már sérült. Mára többféle színű ruhában is oltár elé állnak a hölgyek, és senki nem lát a szívébe, mennyire tiszta az.

Gyöngy és könnycsepp – A hófehér gyöngysor viselete azt biztosította, hogy a menyasszony boldog lesz, és egyetlen könnycseppet sem ejt majd a házasságában. Más babona éppen az ellenkezőjét mondja: nem szabad gyöngyöket viselni, mert könnyeket jelentenek, boldogtalan házasságot. De ha az esküvőn sír valaki, az szerencsét hoz.

Fátyolos tisztaság – A mennyasszony fátyla szintén a tisztaság jele és egyúttal megvéd bármiféle átoktól, germán szokás szerint a gonosz démontól. Egészen éjfélig nem szabad levenni, mert ez rosszat jelenthet, és csak az esküvő napján lehet hordani. Csak a menyasszony hordhatja, ha felpróbálja egy koszorúslány, az azt jelenti, hogy elcsábítja majd a férjet. Ha pedig a fátyol előtte egy boldog menyasszonyé volt, ez még nagyobb szerencsét hoz. Végül a fátyol lekerül a menyasszony fejéről: az örömanya leveszi a lánya fejéről, és egy lányok alkotta körbe viszi, ahol a lánya annak a fejére teszi a fátylat, aki szerinte a leghamarabb fog férjhez menni.

Csukd be a szemed! – Máig óvakodnak attól a menyasszonyok, hogy a vőlegény meglássa őket az esküvő előtt felpompázott menyasszonyként, mert ez szerencsétlenséget hoz.

Lusták előnyben! – Szerencsétlenséget jelent az is, ha a menyasszony maga is munkálkodik a ruhája elkészítésébe.

Új, régi, kék, kölcsön – Az esküvő lényeges része angolszász hagyomány szerint, hogy a menyasszonyon legyen valami új, most vásárolt, az új életet jelentve, valami régi, örökség, a család múltját, a korábbi életszakaszt mutatva és valami kék, a hűség színe, akár az alsóneműn vagy egy szerencsepénz a cipőben, a barátságot és családi segítségadást jelezve pedig legyen valami kölcsön kapott dolog is a viseletben, amelyet azonban illik vissza is adni.

Maradj a cipőmön! – Török szokás szerint a menyasszony ráírja esküvői cipője talpára barátnői nevét, és az a hajadon köt legközelebb házasságot, akinek a lakodalom után a neve olvasható marad a cipőn. Az esküvői cipő ne legyen szandál, vagy elől nyitott cipő, mivel a szerencse kicsúszik a lábujjak között, de átcserélni sem szabad, mivel az a férj cseréjét is jelenti. A cipőbe szokás szerencsepénzt is rejteni, de már az esküvő előtt jó ha a cipőre filléreket gyűjt a menyasszony, biztosítva ezzel a házasság sikerességét.

Gyűrű – A kör a végtelent jelenti, az örökké tartót, a véget nem érő összetartozás jelképe sok-sok száz éve. Vigyázzunk rá, a legfontosabb kelléke az esküvőnek, és nem hoz szerencsét, ha otthon marad, elveszik, vagy elejtik a szertartás közben.

Koszorúslány a védelmező – A koszorúslányok hasonló ruhában vannak, mint a menyasszony, feladatuk, hogy megvédjék a mennyasszonyt. A ruha szerepe, hogy az esküvőn megjelenő gonoszt, a boszorkányt megtévesszék. A koszorúslányok, más babona szerint azért vannak jelen, hogy mielőbb elkeljenek, és azért egyforma a ruhájuk, hogy egyenlő eséllyel induljanak. De ha már háromszor volt valaki koszorúslány, jobb, ha többet nem vállalkozik rá, mert a babona szerint nem fog férjhez menni.

Csend! – Nem jelent jót, ha a mennyasszony, vagy a vőlegény hangoskodik az esküvőn.

Rózsaszirom, virágszirmok – Az ifjú párra szórt virág-, legtöbbször rózsaszirom bölcsőt jelez, a gyermekáldást, termékenységet segíti elő. Az oltár előtt elszórt rózsaszirmok nem csak gyönyörűek, hanem segítenek elegyengetni a házasság rögös útját is és a termékenységet biztosítják.

Ki kapja el? – A boldogságot szimbolizálja a mennyasszonyi csokor, mely virágaiból visel kitűzőt a vőlegény. A hagyomány szerint rozmaringnak, a hűség virágának is kell lennie a csokorban. A szertartás végén a mennyasszony hátat fordít a násznépnek és hátradobja a csokrát, amelyik eladósorban lévő lány elkapja, az lesz a legközelebbi menyasszony. De ha az ifjú pár valamelyik szülője már meghalt, akkor a csokor annak sírjára kerül. A férfiak is meg tudhatják, ki lesz a következő házasulandó: a harisnyakötőt a menyasszonyról a vőlegény leveszi, majd eldobja, és az egyedülálló férfiaknak kell elkapniuk.

Én táncolnék veled – A hagyományok szerint a menyasszonytánc biztosítja a fiatal pár jövőjének alapjait. Éjfélkor a vőfély egy nagy fazekat tart a kezében, fakanállal üti, és közben kiabálja: Eladó a menyasszony! Mindenki, aki felkéri a menyasszonyi vagy a piros menyecskeruhában lévő arát táncolni, a fazékba (más helyeken kalapba) pénzt dob, amelyet az esküvő végén megkap a fiatal pár. Miután elfogytak a vendégek, a férj következik, ő beledobja a pénztárcáját, megfogja a fazekat, ölbe kapja feleségét és kiszalad vele.

Köszönjük, hogy megteszed!

Ez az űrlap arra szolgál, hogy elküld nekünk a véleményedet. Hiba, észrevétel, javaslat és építő jellegű kritika esetén KÖSZÖNJÜK az őszinteségedet!

Sending

© Házasodnál 2021 - Készítette: repyx.com

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?